Brahma kippen kweken

Brahma kippen kweken

Heb jij Brahma Kippen en wil je weten hoe brahma kippen kweken in zijn werk gaat? Bereid je dan goed voor. Brahma kippen kweken vergt een andere benadering dan het kweken van bijvoorbeeld normale kippen. Hieronder lees je waar je precies op moet letten bij het kweken van Brahma kippen en welke stappen je kan nemen. Zo zorg jij ervoor en je kippen optimaal het broedproces tegemoet.

Zelf Brahma kippen kweken

Wil je zelf brahma kippen kweken? Het kweken van een brahma kip kan op 2 verschillende manieren: Via een natuurlijke kweek of een kunstmatige kweek. Allebei de technieken hebben natuurlijk voor- en nadelen. Daarom is het goed om deze eerst te weten voordat je daadwerkelijk een keuze maakt. Naast deze twee manieren is ook de voeding en de juiste leefomgeving van groot belang voor een goede kweek. De Brahma kip moet dus van alle gemakken zijn voorzien!

Natuurlijke kweek

Brahma kippen kweken kan als eerste op een natuurlijke manier. Een natuurlijke kweek is heel simpel gezegd dat een hen de eieren zelf uitbroed. Er wordt dus niet gebruik gemaakt van hulpmiddelen van buitenaf. Dit is het meest natuurlijke proces voor de brahma kip. Een natuurlijke kweek heeft een aantal voordelen en nadelen:

Voordelen

  • De kip doet het werk, zelf hoef je er weinig naar om te kijken.
  • De kip zorgt altijd voor de ideale condities van het ei: De temperatuur en vochtigheid zijn altijd goed.
  • De eieren worden door de Brahma zelf omgedraaid. Ook hier hoef je je dus geen zorgen over te maken.
  • Door het natuurlijke proces zullen de kuikens vanaf het begin al goed opgevoed zijn. De brahma leert de kuikens meteen alle kneepjes van het leven, zoals wat ze wel kunnen eten en waar ze vanaf moeten blijven.

Nadelen:

  • Brahma kippen die zijn uitgebroed door de kip zelf zullen minder tam zijn. Het tam maken van de kuikens zal dus wat meer tijd in beslag nemen.
  • Een broedende brahma moet genoeg ruimte en rust krijgen, omdat het broeden zelf veel energie kost. Er moet dus voldoende ruimte aanwezig zijn.
  • Het komt wel eens voor dat brahma kippen hun jongen per ongeluk vertrappen. Dit gebeurt vaker dan bij andere kippenrassen.

Brahma Kippen Kunstmatig kweken

Naast de natuurlijke kweek kun je er ook voor kiezen om een kunstmatige kweek in te zetten. Met kunstmatig kweken bedoelen we heel simpel gezegd het uitbroeden van de eieren door middel van een broedmachine. Tegenwoordig is dit de manier die het vaakst wordt gebruikt. Net als bij de natuurlijke kweek zitten ook hier verschillende voor- en nadelen aan verbonden:

Voordelen

  • Vaak zijn de kuikens die uit een broedmachine komen makkelijker tam te maken dan wanneer dit kuiken via een natuurlijk broedproces is geboren.
  • Waar je bij het natuurlijke broedproces de kip met rust moet laten (En dus uit de buurt moet blijven), kun je bij het kunstmatig kweken het van dichtbij meemaken.
  • Misschien wel het grootste voordeel: Het kweken van eieren via een broedmachine levert gewoonweg een stuk meer eieren op in een kortere tijd.

Nadelen:

  • Stroomverbruik van een broedmachine is redelijk hoog.
  • Een broedmachine kost best wel wat geld. Denk er dus goed over na.
  • De eieren moet je zelf omdraaien, tot wel 2 keer per dag. Bij een natuurlijk kweekproces doet de brahma kip dit zelf

Hierboven zijn globaal de grootste voordelen en nadelen van beide broedprocessen benoemt. Maar vaak ligt het ook aan je eigen voorkeur. Wil je een grote kweek? Dan doe je er wellicht goed aan om voor een broedmachine te gaan. Wil je een kleine kweek of wil je dat het proces zo natuurlijk mogelijk is? Dan kun je voor het natuurlijke broedproces gaan. Op onze website gaan we verder ook in op de Voeding die de kuikens nodig hebben en de leefomgeving die voor de brahma kip gecreƫerd moet worden. Zo ben je ook goed voorbereid voor het moment dat de kuikens uit hun ei komen.

Hopelijk heb je nu een beter beeld van hoe brahma kippen kweken in zijn werk gaat. Heb je nog vragen over de brahma kip en het kweekproces? Dan kun je altijd nog even contact met ons opnemen via de contactpagina op de website. Verder kunnen we alleen maar zeggen: Geniet van het gehele proces, want het is best bijzonder!

© 2024 Copyright Brahma Kippen