Brahma kippen houden

Brahma kippen houden

Wil jij Brahma kippen houden? Dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Brahma kippen houden heeft namelijk best wel wat voeten in de aarde. Als je nog niet bekend bent met de brahma kip is het slim om je hier eerst even goed over in te lezen. In deze blog vertellen we je daarom de belangrijkste punten die je moet weten, zodat je met een gerust hart de brahma kippen kunt houden.

De brahma kippen

Allereerst is het belangrijk om de Brahma kip even kort te introduceren. Brahma kippen houden is leuk, maar nog leuker als je ook weet wat de geschiedenis van deze kip is, waar ze vandaan komen en wat het zo’n bijzonder ras maakt. De brahma kip is een hoenderras die zijn oorsprong vindt in het Brahmaputra gebied. De Brahmaputra is een grote rivier van 2900 km lang die zowel door India als Bangladesh stroomt. Hoewel de brahma kip oorspronkelijk uit dit gebied komt, is hij in vooral Amerika maar ook in Europa verder doorontwikkelt tot de kip zoals we deze nu kennen. Brahma kippen zijn echte reuzen onder hun soort. Zo kan een haan tussen de 4 en 5 kilo worden, en een hen tussen de 3 en 4 kilo. Ondanks hun grootte zijn het hele rustige en vertrouwelijke dieren. De kippen hebben veel uitstraling, maar zijn niet agressief of vechtlustig. Toch wel fijn om dat ook te weten! Nu je wat achtergrondinformatie over de kip zelf hebt, is het tijd om te kijken hoe het brahma kippen houden in zijn werk gaat.

Leefomgeving

Bij Brahma kippen houden is het ook belangrijk om de juiste leefomgeving voor de kippen te creëren. Omdat de brahma kip een groot ras is, hebben ze ook een hoop leefruimte nodig. Heb je maar zeer beperkte ruimte? Dan is brahma kippen houden wellicht niet het beste plan voor jou. Als je wel genoeg ruimte hebt, hou dan rekening met de volgende punten:

  • Zorg voor zowel een binnenhok als uitloop. In het binnenhok zijn ze beschut tegen de weerelementen. Voor de uitloop kun je kiezen om ze vrij te laten lopen of in een ren te houden.
  • Maak toegang tot het kippenhok toegankelijk. Naast dat het binnenhok een fijne plek moet zijn voor de brahma kippen zelf, is het natuurlijk ook wel zo handig als je er zelf ook makkelijk in en uit kan.
  • Zorg voor voldoende daglicht. Op grijze en donkere dagen waar de kippen niet naar buiten kunnen is het belangrijk dat er ook in het binnenhok voldoende daglicht naar binnen komt. Zet er bijvoorbeeld wat ramen in!

Nu weet je de belangrijkste punten om rekening mee te houden, maar er zijn natuurlijk nog veel meer details waarmee jij hét perfecte brahma hok kan maken. Op de leefomgeving pagina gaan we hier specifieker op in, en geven we je een aantal handige tips.

Voeding

Brahma kippen houden betekent ook dat je de kippen de juiste voeding geeft. Het dieet van de kip moet gebalanceerd zijn en de juiste voedingsstoffen bevatten. Om met het belangrijkste ‘’voedingselement’’ te beginnen: Water. Zorg dat de kippen elke dag vers en schoon water tot hun beschikking hebben en maak de drinkbakken ook regelmatig schoon. De meeste mensen die brahma kippen houden geven de dieren als basisvoer legkorrels, legmeel of legkruimels omdat hier vaak alle voedingsstoffen samengeperst in zitten. Maar naast deze basis kun je de dieren ook trakteren op een lekker extraatje. Dit kan zijn in de vorm van bijvoorbeeld gemengd graan, insectjes, groenten of fruit. Let er wel op dat de groenten en fruit allemaal onbewerkt is. Als je specifiek wilt weten hoe wij onze brahma kippen voeren, dan kun je kijken op de voeding pagina.

Nu je ongeveer weet hoe brahma kippen houden in zijn werk gaat, kun je er zelf mee aan de slag! Met de bovenstaande tips en handige informatie zou je met de fok al een heel eind moeten komen. Nu de Brahma kip zelf nog!

© 2024 Copyright Brahma Kippen